DIFERENŢA DINTRE RĂCEALĂ ŞI GRIPĂ
-
1. Răceala comună vs. gripa: care sunt diferențele?
Răceala și gripa sunt similare, dar totuşi diferite.
Simptomele gripei sunt: instalarea bruscă a febrei severe (în decurs de câteva ore) și a oboselii, tuse (de obicei seacă), dureri de cap, dureri musculare și articulare, gât iritat și secreții nazale, stare generală de disconfort.
Simptomele răcelii comune sunt: instalarea graduală a congestiei (pe parcursul câtorva zile), rinoree, strănut și, ocazional, ușoară durere de cap, tuse și/sau febră.
[ ! ] Febra nu apare de fiecare dată la gripă. Tusea este caracteristică atât răcelii, cât și gripei.2
-
2. Răceala comună vs. alergii: care sunt diferențele?
Multe dintre simptomele răcelii comune și ale alergiilor, precum febra fânului, sunt foarte similare. Corpul reacționează la infecții în același mod în care reacționează la alergeni.
Atât răceala, cât și alergia se pot manifesta sub forma congestiei, rinoreei sau a strănutului. Însă în cazul alergiilor s-ar putea să ai parte de ochi iritați sau umezi. La răceală poți avea tuse ușoară sau dureri ale întregului corp, care nu sunt prezente şi în cazul alergiei.
[ ! ] Consultă-ți medicul dacă dezvolți tuse progresivă care durează mai mult de o săptămână sau orice tip de urticarie. Tusea recurentă poate fi semnul unui astm provocat de o reacție alergică.
-
3. De unde știu dacă am gripă?
Simptomele gripei sunt: instalarea bruscă a febrei severe (în decurs de câteva ore) și a oboselii, tuse (de obicei seacă), dureri de cap, dureri musculare și articulare, gât iritat, secreții nazale1 și stare generală de disconfort.
Este deseori dificil să distingem gripa de alte infecții respiratorii doar pe baza simptomelor. Există teste de diagnosticare care pot ajuta medicul să stabilească dacă ai sau nu gripă. Trebuie să fii testat cât mai curând de la apariția primelor simptome de gripă sau răceală, de obicei în decurs de nu mai mult de patru sau cinci zile3.
[ ! ] Dacă dezvolți simptome asemănătoare gripei și ești îngrijorat de afecțiunea de care suferi, mai ales dacă există riscuri mari să apară complicații specifice gripei, nu ai motive să eziți să consulți medicul.
PREVENIREA ȘI TRANSMITEREA RĂCELII ȘI GRIPEI
-
4. Cum pot preveni răceala sau gripa?
- Dormi mult
- Consumă alimente sănătoase și cu mulți nutrienți
- Bea multe lichide
- Încearcă să eviți stresul
- Evită alcoolul și tutunul
Spală-te în mod regulat pe mâini, mai ales dacă te afli în preajma celor bolnavi¹. Folosește un gel de mâini pe bază de alcool când nu ai acces la apă. Virusurile pot fi dezactivate de săpun, așa că spălarea frecventă a mâinilor reduce riscul de infectare.
Nu-ți atinge ochii, nasul sau gura. Poți să contractezi virusuri atingând ceva ce este contaminat, iar apoi atingând ochii, nasul sau gura.
-
5. Poți să răcești pentru că ți-a fost frig?
Nu. Nu există dovezi clinice conform cărora dacă ieși în frig cresc șansele de a contracta o răceală comună sau gripă. Totuși, lunile de iarnă sunt perioadele de vârf pentru infecțiile de răceală sau gripă. Se consideră că aerul rece îi permite virusului de gripă să supraviețuiască perioade mai lungi în afara corpului uman. De asemenea, tindem să petrecem mai mult timp înăuntru, mai aproape de cei din jur, cu ferestrele închise în timpul lunilor reci – condiții perfecte pentru a transmite sau a răspândi virusuri.
-
6. De ce copilul meu este permanent răcit?
Copiii au un sistem imunitar care nu a avut timp să dezvolte anticorpi și imunitate celulară la numeroasele tulpini de virusuri ale răcelii și gripei, ceea ce îi face mai susceptibili la infecții.
Copiii au de asemenea tendința să fie mai tactili decât adulții și să uite să-și spele mâinile. Acest lucru înseamnă că pot ușor să contracteze infecții virale în timpul orelor, la locurile de joacă sau în timpul activităților din timpul liber, când interacționează cu prietenii lor.4
-
7. Cum se răspândesc răceala comună și gripa?
Virusurile precum cele ale răcelii și gripei se transmit în principal prin tuse și strănut. Acestea proiectează prin aer picăturile la distanțe de până 1,4 metri unde pot contamina gura, nasul sau ochii persoanelor din apropiere.
Virusurile pot de asemenea să se răspândească atunci când cineva atinge aceste picături, după care își atinge gura sau nasul.1
-
8. Pot răceala sau gripa să ducă la infecții ale toracelui?
Da, pot. Deși răceala și gripa sunt infecții virale, acestea pot deseori să ducă la o infecție bacteriană a toracelui. Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul respirator este congestionat și sistemul imunitar este copleșit de infecția virală, făcând organismul mai vulnerabil la infecții bacteriene, precum pneumonia.
Dacă ai dezvoltat noi simptome (febră mare, tuse severă, oboseală extremă), trebuie să consulți medicul cât mai repede. Tratamentul poate include antibiotice pentru infecția bacteriană a toracelui, astfel încât sistemul tău imunitar să se poată concentra pe lupta împotriva infecției virale.
-
9. Am impresia că tot timpul am un fel de răceală sau gripă, de ce sunt atât de ghinionist?
Acest lucru se întâmplă. În cazul răcelilor, majoritatea persoanelor se vor însănătoși în aproximativ 3 până la 5 zile, iar în cazul gripei, în una sau două săptămâni.
Ia-ți câteva zile libere și acordă-ți odihnă de calitate. Bea multe lichide, însă nu alcool. Mănâncă bine. Schimbă-ți dieta astfel încât să consumi mai multe fructe și legume. Evită fumatul. Asigură-te că ești foarte odihnit și recuperat înainte să te întorci la muncă / revii la programul tău normal.
-
10. Pot să contractez aceeași răceală sau gripă de două ori?
Da, deși nu este întocmai același virus de răceală sau gripă, poate fi o tulpină puțin diferită. Virusurile care cauzează răceala (rinovirusurile) sau gripa (virusurile de gripă) pot suferi mutații. Înseamnă că poți să contractezi un virus de răceală sau gripă, să-l transmiți prietenilor, familiei sau colegilor, după care să contractezi aceeași răceală sau gripă de la ei peste o săptămână sau două. Deoarece virusul a suferit mici mutații, anticorpii pe care i-a generat ultima oară corpul tău pentru a lupta împotriva virusului nu vor mai fi eficienți în lupta împotriva noii tulpini.
-
11. Oricine poate face răceală sau gripă?
-
12. Poate gripa să provoace complicații serioase sau moartea?
-
13. Cine este cel mai expus la complicațiile gripei?
Următoarele categorii de persoane pot fi mai expuse la a dezvolta complicaţii în gripă:
- copiii cu vârsta de până la doi ani
- adulții cu vârsta de peste 65 de ani
- persoanele de orice vârstă cu anumite afecțiuni medicale precum cele cronice ale inimii, plămânilor, rinichilor, ficatului, sângelui sau metabolice (precum diabetul) sau cu sistemul imunitar slăbit1
Pe plan mondial, epidemiile de gripă duc la aproximativ trei până la cinci milioane de cazuri de boli severe și circa 250.000 până la 500.000 decese. Majoritatea deceselor asociate cu gripa în țările industralizate au loc în rândul indivizilor cu risc crescut, categorii prezentate mai sus.
-
14. Când este sezonul răcelii și al gripei?
-
15. Dacă am răceală sau gripă, ce pot face pentru a nu o transmite prietenilor sau familiei?
Stai acasă. Este de asemenea bine să ștergi în mod constant suprafețele, telefoanele, mânerele și tastaturile cu substanțe pe bază de alcool.
Spală-te pe mâini în mod regulat. Roagă-i pe toți cei care te îngrijesc să facă la fel. Folosește un gel de mâini pe bază de alcool dacă nu ai acces la apă. Spălarea frecventă a mâinilor reduce riscul infectării.
Acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel când tușești sau strănuți. Aruncă șervețelul folosit într-un recipient închis imediat după folosire. Folosește mâneca cămăşii dacă nu ai șervețel.1
AMELIORAREA SIMPTOMELOR RĂCELII ȘI GRIPEI
-
16. Cum tratez răceala sau gripa?
Cel mai important lucru pe care îl poți face este să consumi multe lichide. Evită însă băuturile precum cafeaua, ceaiul și băuturile tip cola, deoarece acestea conțin cofeină, care deshidratează. Nu bea alcool.
Mănâncă. Corpul tău are nevoie de energie pentru a lupta împotriva virusului răcelii sau al gripei. Dacă ai pierdut apetitul, încearcă să mănânci alimente simple precum orezul sau supa.
Decongestionantele nazale te pot ajuta să respiri mai ușor reducând inflamaţia mucoasei nazale. Nu folosi decongestionantele nazale mai mult de trei până la cinci zile, deoarece acestea pot chiar să agraveze simptomele atunci când sunt folosite pe o perioadă prelungită.
Spray-urile nazale saline pot de asemenea să elibereze căile respiratorii și pot fi folosite fără atât de multe restricţii referitor la perioada de utilizare.6
-
17. Cât de eficiente sunt remediile naturale precum zincul, echinacea și vitamina C?
Unele studii arată că zincul ajută la reducerea severității și duratei răcelii comune. Conform teoriei, zincul poate forma o membrană în jurul virusului răcelii, prevenind atașarea sa de celulele din corp. Alte studii arată că zincul nu este mai eficient decât efectul placebo. Deoarece există riscul să pierzi simțul mirosului, mulți experți recomandă să eviți în totalitate spray-urile nazale pe bază de zinc6.
Studii recente arată că echinaceea nu este eficientă în prevenirea răcelii comune. Totuși, în cadrul unui studiu, 120 de persoane cu simptomele răcelii comune au luat 20 de picături de echinacea la interval de două ore timp de zece zile și au avut răceli cu o durată mai scurtă decât ceilalți6.
Un studiu recent asupra efectului vitaminei C a descoperit beneficii limitate. Cercetătorii au găsit dovezi că vitamina C poate scurta perioada în care suferi de răceală6.
-
18. Trebuie să consult medicul sau să iau antibiotice pentru răceala sau gripa mea?
Antibioticele nu tratează răceala comună sau gripa.
Antibioticele ucid bacteriile7; răcelile comune sau gripa sunt cauzate de rinovirusuri sau virusuri gripale. Dacă dezvolți noi simptome care în mod normal nu sunt asociate cu răceala comună sau gripa, trebuie să faci un consult medical.Medicul tău s-ar putea să-ți prescrie antibiotice pentru a elimina o infecție bacteriană din ureche, sinusuri, gât sau piept. Toate aceste infecții se pot dezvolta sub formă de complicații ale răcelii sau gripei, dar sunt cauzate de bacterii mai degrabă decât de virusuri ale răcelii sau gripei.
-
19. Cât de repede pot spera să simt ameliorarea simptomelor răcelii comune și ale gripei?
Gripa = Instalare bruscă (în decurs de câteva ore), simptome ce pot apărea: febră, tuse, dureri de cap, dureri musculare și articulare, gât iritat, rinoree și oboseală. Durează o săptămână sau mai mult1.
Răceala = Instalare graduală (pe parcursul câtorva zile). Simptome ce pot apărea: Tuse, gât iritat, rinoree. De obicei durează între câteva zile și o săptămână1.
Medicamentele din gama Theraflu® pentru răceală sau gripă ajută la ameliorarea simptomelor răcelii sau gripei însă acestea nu „vindecă” răceala sau gripa.
[ ! ] Contactează medicul dacă simptomele se înrăutățesc sau dacă nu încep să dispară într-o săptămână.
-
20. Ar trebui să rămân acasă dacă sunt răcit sau sufăr de gripă?
Ești contagios timp de una sau două zile înainte să apară simptomele și până la șapte zile după ce te simți mai bine. Ești cel mai contagios în primele câteva zile, așa că este cel mai bine să rămâi acasă în această perioadă, mai ales dacă tușești sau strănuți.
Spală-te pe mâini în mod regulat pentru a minimiza transmiterea virusului și roagă-i pe toți cei care te îngrijesc să facă la fel. Este de asemenea bine să ștergi în mod regulat suprafețele, telefoanele, mânerele și tastaturile cu substanțe de curățare pe bază de alcool.
-
21. Cum pot să accelerez însănătoșirea de la răceală sau gripă?
Majoritatea persoanelor își revin de la răceală în decurs de câteva zile fără să necesite îngrijiri medicale1.
Majoritatea persoanelor își revin de la simptomele gripei după o săptămână fără să necesite îngrijiri medicale1.
Odihnește-te suficient, bea multe lichide și evită fumatul. Tratează-ți simptomele cu remedii pentru răceală și gripă precum paracetamol pentru a reduce temporar febra și pentru a ameliora durerile musculare8.
[ ! ] Niciodată să nu administrezi aspirină copiilor sau adolescenților care au febră sau simptome specifice gripei.
-
22. Ce sunt medicamentele antivirale?
Medicul tău s-ar putea să-ți recomande folosirea unei medicații antivirale pentru a te ajuta să tratezi gripa. Acestea sunt medicamente pe bază de prescripție medicală, așa că ar trebui să consulţi un medic înainte să le administrezi. Tratamentul antiviral al gripei este de obicei administrat timp de cinci zile și funcționează cel mai bine dacă este inițiat în primele două zile de la apariția bolii.9
ADMINISTRAREA THERAFLU®
-
23. Trebuie să consult medicul înainte să folosesc Theraflu®?
Întreabă-l pe medicul tău înainte să folosești Theraflu® dacă:
- Ești însărcinată
- Te gândești să administrezi orice fel de medicamente copiilor sub 12 ani
- Folosești medicamentul anticoagulant warfarină
- Dacă iei sau ai luat recent orice alte medicamente, inclusiv cele eliberate fără prescripţie medicală
Întreabă-l pe medicul tău înainte să folosești Theraflu® şi dacă suferi de:
- Afecțiuni ale rinichilor
- Afecțiuni ale inimii
- Hipertensiune
- Glaucom
- Feocromocitom
- Diabet
- Probleme la urinare datorită prostatei mărite
- Tuse productivă
-
24. Pot folosi Theraflu® dacă sunt însărcinată sau alăptez?
-
25. Pot folosi Theraflu® împreună cu alte medicamente? Există posibile interacțiuni cu alte medicamente?
Te rugăm să citești cu atenţie informaţiile de pe ambalaj si din prospect. Deoarece interacțiunile între medicamente sunt oricând posibile, medicul tău trebuie să fie consultat înainte să folosești mai mult de un medicament.
Te rugăm să citești cu atenţie informaţiile de pe ambalaj si din prospect.
- Te rugăm să citești cu atenţie informaţiile de pe ambalaj si din prospect. (cu sau fără prescripție). Dacă nu ești sigur privind prezența paracetamolului în medicament, întreabă medicul sau farmacistul.
- Te rugăm să citești cu atenţie informaţiile de pe ambalaj si din prospect. (anumite medicamente prescrise pentru depresie, afecțiuni psihiatrice sau emoționale sau boala Parkinson) inclusiv o perioadă de două săptămâni după încetarea tratamentului cu IMAO. În caz că nu știi dacă medicamentul prescris conține IMAO, întreabă medicul sau farmacistul înainte să folosești acest produs.
- Te rugăm să citești cu atenţie informaţiile de pe ambalaj si din prospect. Întotdeauna întreabă medicul înainte să folosești orice alt medicament alături de warfarină.
-
26. Pot consuma alcool în timp ce iau Theraflu®?
-
27. Am luat mai mult decât doza recomandată. Ce ar trebui să fac?
În cazul în care depăşiţi doza maximă zilnică de paracetamol, pot să apară leziuni grave la nivelul ficatului.
Dacă din greşeală luaţi prea multe doze, solicitaţi imediat asistenţă medicală, chiar dacă vă simţiţi
bine, din cauza riscului de producere a vătămărilor grave, întârziate, la nivelul ficatului.
-
28. Pot amesteca pulberea din pliculeţele de Theraflu® în alimente?
-
29. Ce să fac dacă ratez o doză? Pot să iau o doză suplimentară?
-
30. Pot folosi medicamentele după data de expirare?
[ ! ] Nu. Nu folosi niciun medicament după data de expirare marcată pe ambalaj.
[ ! ] Te rugăm să te asiguri că arunci în mod corespunzător medicamentele expirate. Aruncarea incorectă poate avea ca rezultat apariția unor pericole fatale pentru copii sau animale de companie și/sau poate dăuna mediului înconjurător.
Pentru mai multe informații despre cum să arunci corespunzător medicamentele nefolosite, vorbește cu farmacistul sau cu medicul tău.
-
31. Care este scopul diferitelor substanţe active din medicamentele din gama Theraflu®?
Fiecare ingredient joacă un rol important în ameliorarea simptomelor gripei și răcelii¹⁰:
- Paracetamolul este un analgezic. Ameliorează durerile și febra; – se găsește în numeroase medicamente pentru răceală sau gripă.
- Maleatul de feniramină este un antialergic. Ajută la oprirea simptomelor de tip alergic.
- Clorhidratul de fenilefrină este un decongestionant nazal şi un decongestionant al sinusurilor. Ajută la decongestia nazală şi la diminuarea presiunii de la nivelul sinusurilor.
- Guaifenezina este un expectorant care fluidifică mucozităţile (flegma), ameliorând astfel tusea productivă, din piept.
[ ! ] Nu folosi medicamentele din gama Theraflu® cu vreun alt produs sau medicament care conține paracetamol– o substanţă activă comună în diverse medicamentele.
Atunci când nu știi dacă un produs conține paracetamol sau dacă ai nevoie de mai multe informații, te rugăm să contactezi medicul sau farmacistul.
VACCINUL ANTIGRIPAL
-
32. Cine ar trebui să-și facă un vaccin antigripal?
Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală pentru următoarele categorii1:
- Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani
- Persoanele din căminele de bătrâni
- Copiii cu vârsta între șase luni și doi ani*
- Toate femeile care sunt însărcinate în timpul sezonului de gripă
- Persoanele cu afecțiuni medicale cronice
- Personal medical în contact direct cu pacienții
-
33. Există vaccin pentru răceala comună?
Nu. Este o greșeală comună să se facă referire la vaccinul antigripal ca fiind vaccin pentru răceală. Nu există vaccinuri pentru răceala comună. Vaccinurile antigripale oferă protecție împotriva diferitelor tulpini ale virusurilor gripale, dar nu acoperă virusurile răcelii comune.
Principalul motiv este că există prea multe tulpini de virusuri ale răcelii comune și acestea suferă permanent mutații, așa că orice vaccin ar fi probabil depășit până să fie distribuit populației.
-
34. Când ar trebui să fac vaccinul antigripal?
-
35. Ce este vaccinul antigripal?
Gândește-te la vaccin ca la un antrenament de tir pentru sistemul imunitar al corpului tău. Sistemul nostru imunitar este foarte eficient în identificarea și distrugerea infecțiilor odată ce s-a antrenat un pic și a avut timp să dezvolte anticorpi. Există două tipuri de vaccinuri antigripale: 7
Gândește-te la vaccin ca la un antrenament de tir pentru sistemul imunitar al corpului tău. un vaccin antigripal inactiv (conținând virusuri gripale inactive) care sunt administrare prin injecție. Acesta este aprobat pentru a fi folosit de către persoanele cu vârsta de peste șase luni, inclusiv cele cu afecțiuni medicale cronice.
Gândește-te la vaccin ca la un antrenament de tir pentru sistemul imunitar al corpului tău.conţine virus viu,atenuat.
-
36. Vaccinul antigripal este eficient împotriva tuturor tipurilor de virusuri antigripale?
Vaccinul antigripal nu te va proteja de virusuri gripale care sunt deja în organismul tău atunci când acesta îţi este administrat. Durează aproximativ două săptămâni de la administrare până ce începe să te protejeze.
Vaccinul este de asemenea eficient doar împotriva tulpinilor gripale cunoscute și tulpinile din vaccin sunt actualizate în mod regulat. De aceea este important să faci un nou vaccin în fiecare an7.
-
37. De ce trebuie să fac vaccinul antigripal în fiecare an?
-
38. Există efecte adverse ale vaccinului antigripal?
Ca toate medicamentele, vaccinul antigripal poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele
Aceste efecte adverse sunt semnul că corpul tău produce anticorpi pentru vaccin.
Cele mai comune efecte secundare ale vaccinului antigripal includ reacții cutanate locale și simptome ușoare precum7:
- Durere, roșeață sau umflături în locul unde a fost injectat vaccinul
- Febră ușoară și/sau dureri musculare minore
-
39. Mă pot îmbolnăvi de gripă de la vaccinul injectat?
-
40. Când ar trebui să-mi fac vaccinul antigripal?
* Vaccinurile antigripale în prezent nu sunt aprobate pentru copii cu vârsta sub șase luni (inclusiv).
1. Sursa: www.who.int
2. Sursa: www.cdc.gov
3. Sursa: www.cdc.gov/flu/symptoms.htm
4. Sursa: www.flufacts.com/know/what-is.jsp
5. Sursa: www.cdc.gov/flu/keyfacts.htm
6. Sursa: www.webmd.com/cold-and-flu/top-10-questions-cold
7. Sursa: www.nhs.uk/Livewell/winterhealth/Pages/Flu-myths.aspx
8. Sursa: www.cdc.gov/getsmart/antibiotic-use/symptom-relief.html
9. Sursa: www.cdc.gov/flu/antivirals/whatyoushould.htm
10. Biblioteca Națională de Medicină și Institutul Național de Sănătate din SUA.